Hart voor de samenleving, oog voor onze naaste

Je bent hier > Magazine > Doen waar je ziel van gaat zingen

Doen waar je ziel van gaat zingen

 

Agaath Zuurbier trekt zich het lot van vluchtelingvrouwen in Griekenland aan. Ze reisde tweemaal naar Katerini in Griekenland om een project te bezoeken dat daar speciaal voor vrouwen is opgezet om ze een duwtje in de rug te geven. Stichting Perichoresis beheert 124 huizen, safehouses, waar voornamelijk vrouwen en kinderen wonen. “Wat me bij is gebleven is de levenskracht die de vrouwen uitstralen, met name de vrouwenkracht, die is zo sterk.”

Tekst: Sam Dekkers, foto’s: Agaath Zuurbier/www.perichoresis.ngo
 

Agaath Zuurbier: “Ik heb met Passage tweemaal het project in Katerini bezocht. De vrouwen die in de safehouses wonen hebben de vreselijkste dingen meegemaakt. Ik ontmoette een jonge vrouw die door haar broer tot slaaf was gemaakt. Hij had haar neus en schouder gebroken. Een moeder had Aleppo moeten ontvluchten met haar vier kinderen, ze had er nu nog maar drie. Hoe ze onderweg haar kindje is verloren word je niet gewaar. Toch, de kracht die die vrouwen uitstralen, dat viel zó op. Het is de overlevingsdrang van de mens en met name de vrouwenkracht die me zo aansprak.”
“Een moeder van twee kleine kinderen durfde niet naar buiten. Het liefst zat ze met haar kinderen op de bank, hand in hand, veilig binnen. Ze wilde niet dat haar kinderen naar een Griekse school zouden gaan en hield vast aan een Islamitische opvoeding. Maar daarmee ontdook ze de leerplicht en hing een celstraf boven haar hoofd. Ze is uiteindelijk overstag gegaan.

 

Eerst voorzichtig een paar honderd meter lopen naar een parkje. Later werd dat meer. Haar kinderen konden naar school en leerden binnen de kortste keren Grieks. De maatschappelijk werkster die haar begeleidde, huilde toen ze het zag.” 

 


Lichtje in de wereld
“Ik ben in aanraking gekomen met het werk van Stichting Perichoresis door een ontmoetingsdag van Passage in Drachten. Annemiek Schrijver (televisiepresentator – red.) was er spreker en vroeg vrouwen naar voren te komen om te vertellen over waar hun ziel van ging zingen. We moesten onszelf een belofte doen. De belofte die ik mezelf maakte was: een lichtje in de wereld te zijn. Op het podium vertelde ik dat als ik een lichtje voor een ander wilde zijn, ik er ook een voor mezelf moest zijn, pas dan kan mijn licht de wereld in stralen. Ik vond het ontzettend spannend, maar eenmaal op het podium ging het me makkelijk af. Dat werd opgepikt door het regionaal bestuur dat mij een positie als regiobestuurder aanbood. Zo kwam ik bij de klankbordgroep voor buitenlandse projecten terecht. Deze uitvoerende functie vind ik hartstikke leuk, daar gaat mijn ziel wel van zingen.”


Peace Pastry Project
De safehouses waar de vrouwen wonen zijn tijdelijke woningen. De asielprocedures duren lang, zijn ingewikkeld of soms zelfs onhaalbaar wanneer bijvoorbeeld de vader van een gezin een handtekening moet zetten, maar onvindbaar is. Veel mensen vertrekken met onbekende bestemming en raken uit beeld. Landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland of Groot-Brittannië lokken. Als de asielaanvraag is gelukt, zijn de mensen vrij om te gaan en hun toekomst op te bouwen, maar zo lang ze geen asielstatus hebben, mogen ze niet werken. Voor de vrouwen in de safehouses bij Katerini heeft stichting Perichoresis het Peace Pastry Project in het leven geroepen. Een vrijwilligersorganisatie waar de vrouwen kook- en baklessen kunnen volgen. Het is een succes: de keuken is niet alleen een plek voor de vluchtelingvrouwen om zich te ontwikkelen, ze kunnen elkaar daar ook ontmoeten en zichzelf zijn. Agaath: “Omdat de vrouwen leren koken en bakken, en ze dat thuis ook doen, geven hun mannen er toestemming voor. Ondertussen kunnen ze zich professioneel ontwikkelen. Het is voor die vrouwen het uitje van de week. Het is mooi om te zien dat de vrouwen er ondanks dat ze op weerstand stuiten, er toch iets van willen maken. Eén van de vrouwen zei: ‘Al word ik 100, ik krijg het voor elkaar’.”

FrijheidsFair
Dit project wordt ondersteund met donaties van Passage. Agaath: “Op de rvs werktafel zit een Passagelogo.” Naast het Peace Pastry Project kunnen de vrouwen ook leren naaien in een naaiatelier. Bij het atelier is een winkel en er is zelfs een webshop waar je mondkapjes, sleutelhangers en tassen kunt kopen. Alle producten zijn gemaakt van gerecyclede stoffen. Het adres van de webshop is www.periergon.gr. Ook worden er Engelse lessen gegeven, is er kinderopvang en een integratieprogramma onder leiding van maatschappelijk werk.

Agaath: “Stichting Perichoresis zit in mijn hart. Ik ben betrokken bij de vrijwilligers. De plaatselijke kerk betaalt elke maand 2000 euro voor voedselpakketten. En als dat geld er niet is, brengen de kerkgangers dat op. Ik vind dat echt geweldig. En natuurlijk ben ik ook betrokken bij de vrouwen en hun verhalen. Ik trek me hun lot aan, ik wil graag persoonlijk iets voor ze doen. Na de zomer had ik genoeg van COVID, ik dacht: ik kan helemaal niks zo.


Toen heb ik een doorstroomevenement bedacht. Een fair die aan alle maatregelen voldoet. De opbrengst van de FrijheidsFair, zoals ik het evenement noemde, is voor het Peace Pastry Project. De fair was een groot succes. Met de leden van de plaatselijke Passage hadden we een ‘leuke meukhoek’ gemaakt, er waren vijftien standhouders met allerlei aanbod en ik had mijn zolder leeggeruimd. Uiteindelijk bracht de fair € 838 op. Ik ben zeker van plan om nog eens naar Katerini te gaan. Ik heb inmiddels een band met de mensen daar.”

 

Stichting Perichoresis
Ouderling Paris Papageorgiou uit Katerini kon niet aanzien hoe zwangere vrouwen en moeders met kleine kinderen in een provisorisch en onveilig kamp in Thessaloniki leefden. Begin 2016 nam de vader van vijf kinderen, zes vluchtelingen in huis. Andere Grieks-Orthodoxe gezinnen uit het stadje volgde zijn voorbeeld en al snel kwam de wens om de hulp te professionaliseren en ontstond stichting Perichoresis. De stichting beheert inmiddels 124 safehouses waar 600 vrouwen en kinderen, maar ook gezinnen wonen. De plaatselijke kerk zorgt ook voor voedselpakketten voor de allerkwetsbaarsten. De stichting is een non gouvernementele organisatie. Voor meer informatie en donaties: https://www.perichoresis.ngo/en/projects/



Voor donaties: Passage Projecten, Gelijke Kansen Wereldwijd. Rekeningnummer NL14INGB0000466920

 

Privacyverklaring