Ga naar homepage
RSS feed

Eropuit: Koken met het Drents Museum

Quarantainevermaak met het Drents Museum! 

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn de maatregelen aangescherpt en verlengd tot 28 april. Tot die tijd proberen we, zolang het niet nodig is, zoveel mogelijk thuis te blijven. Het Drents Museum heeft een recept voor jullie om thuis ermee aan de slag te gaan. 

Het recept voor kaakjes
Kaakjes, of koekjes, zijn een typisch oer-Hollandse lekkernij. Je zou denken dat ze worden geserveerd bij een kopje thee. Maar niets is minder waar! Kaakjes werden, volgens het kookboek 'De Volmaakte Hollandsche Keuken-Meid', in de 18de eeuw bij een welgesteld gezin geserveerd als nagerecht. Dat kookboek is geschreven door "Eene voornaame Mevrouwe, Onlangs in ‘s Gravenhage Overleeden" en voor het eerst uitgegeven in 1746.

In het originele recept zitten verschillende ingrediënten die niet meer verkrijgbaar zijn of heel erg duur. Bijvoorbeeld ambergris (is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen) dat nu gemiddeld € 80,- per gram kost! Daarom delen wij hieronder het recept, afkomstig van Christianne Muusers (www.coquinaria.nl), met ingrediënten uit de 21e eeuw. Het resultaat blijft natuurlijk hetzelfde. 

Wil jij deze koekjes bakken? Klik dan hier voor het recept.