Ga naar homepage
RSS feed
Rapport Oxfam Novib: '22 rijkste mannen bezitten meer dan alle vrouwen in Afrika'

Uit het jaarlijkse rapport van Oxfam Novib 'Time to Care' blijkt dat de ongelijkheid tussen arm en rijk is toegenomen. Ruim 2.000 miljardairs zijn rijker dan de 4,6 miljard mensen die maar liefst 60 procent van de wereldbevolking uitmaken. Ook is het verschil tussen mannen en vrouwen in economisch opzicht schrijnend groot: zo bezitten de 22 rijkste mannen in de wereld meer dan alle vrouwen in Afrika. Dat schrijft Oxfam Novib op haar website over het jaarlijkse rapport. 

Oxfam Novib (een niet-gouvermentele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking) publiceerde deze week het nieuwe rapport over economische ongelijkheid dat voorafgaand aan het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite, gepubliceerd wordt. 

Een aantal opvallende conclusies die verder in het rapport van Oxam Novib te lezen zijn:   

- 42 procent van de vrouwen wereldwijd heeft geen betaalde baan vanwege zorgtaken. Voor mannen is dat maar 6 procent.

- Vrouwen nemen wereldwijd ongeveer 3/4 deel van het onbetaalde werk op zich en 2/3 van het betaalde zorgwerk (vaak onder relatief slechte werkomstandigheden en tegen lage lonen).

- Mannen bezitten 50 procent meer vermogen dan vrouwen. 

- Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in politieke en economische posities. Wereldwijd is slechts 18% van de ministers en 24% van de parlementariërs vrouw. 

Het hele bericht is verder te lezen op de website van Oxfam Novib