Ga naar homepage
RSS feed
Speech Gerda Verburg: 'Gelijkwaardigheid is een recht dat altijd verdedigd moet worden'

Gerda Verburg, werkzaam voor de Verenigde Naties om ondervoeding tegen te gaan, sprak vanochtend over het thema 'Verlangen naar ... voedselproblemen de wereld uit'. "We horen van problemen hier en zorgen daar: de Brexit, het Witte Huis, maar als ik naar landen als Ethiopië en Rwanda of Ivoorkust kijk, zie ik daar wonderen gebeuren. In Ethiopië is van ondervoeding nauwelijks nog sprake en de snelheid waarmee dat gebeurde, dat is geweldig." 

Wel merkt Gerda op dat er veel voedsel wordt verspild in de wereld. "We hebben meer dan genoeg om zelfs 10 miljard mensen te voeden op een goede manier, maar we verspillen enorm veel voedsel. 1/3 van het voedsel gaat verloren. In onze eigen huishoudens verspillen we ook 20 procent van wat we kopen in de supermarkt."

Aan Passage-vrouwen geeft Gerda het volgende mee: "Onderschat uzelf niet. Gooi niet te snel weg wat u hebt, want u hebt als Passage-vrouwen een platform voor ontmoeting, voor gezelligheid, voor verbinding, om een mening te vormen en om mensen te vormen voor bestuursfuncties of voor de politiek. In Nederland is slechts 1/3 van de politici vrouw. De vorming en de aanmoediging van vrouwen om naar voren te stappen is misschien niet zo hard meer nodig als vroeger, maar het is nog steeds belangrijk. Gelijkwaardigheid is een recht dat altijd verdedigd moet worden - en soms zelfs aanvallend. Dus alstublieft: sta uw vrouw (en uw man) en breng uw waarden over op uw kinderen, kleinkinderen en gooi Passage niet te snel weg. Er zit meer waarde in dan u denkt. "