Ga naar homepage
RSS feed
Lente in Zeeland

Verlangen naar ... de lente en velden vol bloemen. Jaren geleden maakte ik een wandeltocht over de Bloemdijken in Zuid-Beveland. De geuren en de bloemen herinner ik me nog. Heimwee is verlangen. Dit voorjaar heb ik deze rondwandeling opnieuw gemaakt. Muziek op ‘Zomer in Zeeland’ en verblijf in het badplaatsje Domburg. Een ‘sentimental yourney’ langs bloeiende meidoorns en verstilde dorpjes.
 
Tekst: Anne Marie Kouwenhoven, foto’s: VVV Zeeland
 
De VVV Zeeland geeft mooie geheimtips voor themaroutes die vaak te volgen zijn via wandelknooppunten. Zoals ‘Sporen in de Zak’ met routes langs bloemdijken, boomgaarden en onontdekte dorpjes in Zuid-Beveland. Wij kiezen er twee: een memorywandeling over de bloemdijken bij Nisse en een fietstocht door de Heerlijkheid Baarland.
 
Bloementapijt
De binnendijken van Zuid-Beveland zijn aangelegd om de polders te beschermen tegen de zee. Prachtig zijn ze in het voorjaar als honderden planten in bloei staan. Vooral de zonnige zuidkanten van die dijken zijn een eldorado voor planten en kruiden. Vele zijn zeldzaam, zoals de wilde marjolein (beter bekend als oregano). Wanneer die bloeit, kleurt ze de bloemdijken paarsrood. De grazende maaimachines van de schaapskudde ‘Schaap en Zo’ verspreiden met hun vacht de bloemzaden.
 
Extra bijzonder is het landschap tussen de kronkelende dijken. Boeren zetten vroeger hun weiland af met meidoornhagen waarvan de stekels een ondoordringbare afscheiding voor het vee vormden. Eind april zijn deze heggen één witte bloesemzee. De bloeitijd is ongeveer twee weken. Houd met het huidige klimaat de tijd in de gaten. Een van de mooiste wandelroutes (4,5 km) start bij de schaapskooi, Nieuwkamerseweg 3 in Heinkenszand. Bij het Schouwersweel sla je rechtsaf naar de Valdijk en via het grindpad (hier heb je een
prachtig uitzicht op de meidoornhagen) loop je naar Nisse. Een dorp met sfeervolle geveltjes rondom de kerk.
 
Eeuwenoud landschap
Het is nog maart als wij door charmante dorpjes fietsen als Oudelande, Ellewoutsdijk en Baarland. Helaas doen de plaatselijke cafeetjes de deuren pas in april los, maar de gastvrije eigenaresse van de Winkel &Theeschenkerij Fleuria in Baarland maakt voor ons een uitzondering en serveert een heerlijke cappuccino. Zij vertelt dat het kasteel van Baarland op Tweede Pinksterdag zijn tuinen openstelt, voor een goed restaurant is ‘De Kleine Toren’ in de voormalig gereformeerde kerk hét adres! Met de folder ’t Wienkeltjespad’ fietsen we naar Hoedekenskerke naar ‘t Wienkeltje van Wullempje, een winkeltje/woonhuis met een persoonlijk verhaal over de bewoner. Je stapt er binnen in de dertiger jaren van de vorige eeuw. De poepdoos en de pisbak in de tuin staan er nog. Ook de marskramerkist van Willem met naaigaren en knopen. Hij prees zijn waren op slimme wijze aan: “Elastiek ok nie nodig? Neusdoek ok nie nodig?” Voor speciale klanten was er het ‘vieze schuifje’ met condooms. We koersen verder naar het jachthaventje om zeehonden te spotten op de zandbank. Helaas zijn ze er nu niet, maar het uitzicht vanuit het nostalgische treinwagoncafeetje bij het haventje op de scheepvaart in de Westerschelde is dit ommetje zeker waard. 
 
Domburg voor romantici
Voor een romantisch verblijf is het stadje Domburg een prima bestemming. Het heeft nog altijd iets van de grandeur van een ouderwetse, chique badplaats. Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekten adellijke gasten Domburg als kuuroord en verrezen in de duinen schitterende villa’s. Rond 1900 werd het ook een ontmoetingsplek voor kunstenaars, zoals Mondriaan en Toorop, die naar
Domburg kwamen voor inspiratie. En geef ze eens ongelijk. Het uitzicht vanaf de Boulevard van Schagen over de zee is prachtig, vooral vanaf de Hoge Hil. Vanaf deze duintop heb je een schitterend uitzicht over heel Walcheren. De ‘highlights’ zijn op loopafstand en dat maakt het plaatsje intiem. Het pad over de duinen loopt langs Villa Carmen Silva en het Badpaviljoen. Vroeger logeerde hier de elite, nu drinken wij hier gewoon een kopje koffie.
 
Even verder passeer je de Mondriaanbank met daarop het beeld van Nehalennia, beschermgodin van de schippers. Aan het eind van de boulevard kom je in het gezellige centrum waar de restaurants en boetiekjes zich aaneenrijgen. In het Marie Tak van Poortvlietmuseum kom je meer te weten over de Domburgse kunstenaarskolonie en hedendaagse Zeeuwse kunstenaars. Een bezoek aan Domburg is pas compleet als je de ‘dansende bomen’ gezien hebt in natuurgebied De Manteling.
 
Bijzonder is de wandeling die tussen kronkelende bomen, duinen en strand van Domburg naar Oostkapelle loopt. Bij kasteel Westhove is Terra Maris. Via het mooie informatiecentrum met museumcafé kom je bij de tentoonstelling over het ontstaan van het Zeeuwse landschap in relatie tot het water: inpolderingen, dijkdoorbraken en nieuwe natuur in de delta. In de tuin leidt een belevingsroute langs de landschappen van Zeeland, zoals een hoogstamboomgaard, zouttuintje en het Mottekasteel. Na een strandwandeling met de voor deze kust karakteristieke paalhoofden, strijken we neer in het hoog gelegen strandpaviljoen ‘De Oase’ waar we de lekkerste zeebaars eten en genieten van het avondlicht over de zee.
 
Tips:
 
• Stippel de wandel- of fietsroute uit met een knooppuntenkaart van VVV Zeeland of kies een themaroute: www.vvvzeeland.nl/nl/zien-en-doen/wandelen 
 
• Wandelroute Bloemdijken: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-poel/route/wandelroute-over-de-bloemdijkenvlakbij-
goes
 
• Hotel Bommeljé, Domburg, www.bommelje.nl. Meer overnachtingsadressen zijn te vinden op: tekust.com