Ga naar homepage
RSS feed
Allegoeds-vrijwilliger Hetty Top: ‘Rust en aandacht zijn hier belangrijker dan activiteiten’

Vrijwilligers Hetty Top (57 jaar) en haar dochter Heleen van Beek (24 jaar) helpen elk jaar mee met de Allegoeds-vakantieweek voor mensen met dementie. Allegoeds vakanties biedt kleinschalige, aangepaste vakanties aan voor ouderen en hun mantelzorgers. Heleen: “Je hebt in zo’n week alle tijd voor de ouderen en hoeft niet te denken: ik moet over een uurtje weer weg.” 
 
Tekst en foto’s: Lisa Petersen
 
Juist voor mensen met dementie is het lastig om op vakantie te zijn, omdat ze de omgeving en het gezelschap niet altijd (her)kennen. Heleen: “Over vroeger praten of de focus verleggen helpt dan vaak. Bijvoorbeeld even wandelen of iets leuks gaan doen. De ene keer is dat  succesvoller dan de andere keer, maar ik zie altijd wel dat mensen gedurende de week zich meer gaan ontspannen en meer gaan
lachen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die hier in het begin van de week echt niet willen zijn, maar aan het einde van de week niet eens meer weg willen.”
 
Zorgvraag
Samen met haar moeder is Heleen al een paar jaar vrijwilliger bij Allegoeds vakanties. Allegoeds organiseert vakanties voor verschillende soorten ouderen: ouderen die geen zorg nodig hebben, maar wel graag op vakantie gaan; ouderen die een lichte zorgvraag hebben; ouderen met een intensieve zorgvraag; en ouderen met (beginnende) dementie. Ouderen kunnen zich alleen, maar ook met hun partner, broer/zus of vriend(in) opgeven. Voor de groep met (beginnende) dementie organiseert Allegoeds speciale vakantieweken. Deze vakantieweken worden gehouden in het Allegoeds Groepshotel Het Bosgoed in Lunteren en in Hotel de Vrije Vogel in Esloo (Friesland). Hetty en Heleen
helpen ieder jaar mee met deze week. 
 
Museum
De invulling van de vakantieweek varieert. Hetty, coördinator van de vakantieweek, licht toe: “Wij vinden het belangrijk dat er tijdens zo’n week rust en aandacht is. Wat je dan verder doet, hangt af van de persoonlijke behoefte of interesse van mensen. We zorgen wel voor mooie muziekprogramma’s en voor uitstapjes, zoals een museum, maar we gaan niet massaal met een grote bus ergens heen.”
 
Rolstoelfiets
Heleen vult aan: “Sommige mensen blijven ook gewoon lekker de hele week op de accommodatie, want je kan hier spelletjes doen, fietsen, wandelen, ochtendgym en er is een creatafel.” Volgens Heleen is vooral de rolstoelfiets populair. “De gasten worden daar heel blij van. Sommigen ‘verdwijnen’ een beetje in de groep, maar op de fiets zijn ze heel gezellig. Omdat je met z’n tweeën bent, kan je ook echt even
praten.”
 
iPad
Volgens Hetty kunnen ouderen, na de vakantieweek, weer helemaal opgeladen zijn. “Er was eens een mevrouw die zei: ‘Als ik het moeilijk heb, pak ik gewoon mijn iPad en kijk ik de foto’s weer terug’. Ouderen kunnen soms het gevoel krijgen dat ze aan de zijlijn komen te staan, maar tijdens zo’n week is dat anders.” Heleen vult aan: “Soms is het wel moeilijk om afscheid van ze te nemen, omdat je weet dat ze weer teruggaan naar hun eigen huis of een verpleeghuis, waar ze veel minder aandacht krijgen. Bij sommige mensen denk je dan: konden ze hier maar vaker zijn. Dat is de paradox: je wilt het zo leuk mogelijk voor ze maken, maar hoe leuker je het hier maakt, hoe lastiger het voor ze is om daarna weer thuis te zijn.”
 
Bijbaantjes
Heleen is dit jaar afgestudeerd als econometrist (een studie op het snijvlak van economie en wiskunde) en is sinds drie jaar betrokken bij Allegoeds. “Ik deed al vrijwilligerswerk in een verpleeghuis en in de zomer werkte ik ook vaak in verpleeghuizen – als bijbaantje. Dat vond ik eigenlijk heel leuk, al wist ik wel dat het later niet mijn werk ging worden. Toch vond ik het wel leuk om iets in die richting te blijven doen. Van mijn moeder hoorde ik allemaal leuke verhalen over het werk bij Allegoeds, dus ik wilde ook wel een keer mee.”
 
Minder oordelen
Als ze terugblikt op de afgelopen jaren als vrijwilliger, heeft Heleen – naast een aantal wijze levenslessen van ouderen – ook geleerd om minder snel te oordelen. “Sommige gasten zijn veranderd door hun ziekte en kunnen soms een beetje vervelend lijken in het begin, maar je leert dat zij er ook niks aan kunnen doen en dat ze eigenlijk hartstikke lief zijn. Je moet af en toe iets meer je best doen om daar doorheen te prikken.”
 
Improviseren
Hetty beaamt: “Je oordeel even uitstellen of gewoon helemaal geen oordeel hebben is belangrijk. Voor mezelf als coördinator heb ik ook geleerd om dingen gewoon te laten gebeuren. Dingen heb je niet altijd in de hand en soms moet je een beetje improviseren.” Ze merkt nog op: “Wat ik heel erg leuk vind om te zien, is dat losse vrijwilligers, ieder met zijn eigen talenten, samen een goed team vormen. De één ziet dat de lege kopjes opgeruimd moeten worden, de ander kan rolstoelen vastzetten en weer een ander ziet dat er een mevrouw alleen zit
en wel wat extra aandacht kan gebruiken.” In het dagelijks leven werkt Hetty als zelfstandige voor zorgorganisaties. “Ik ben bij Allegoeds
terechtgekomen, omdat ik graag iets in de zomer erbij wilde doen. Ik hoorde van een vriendin hoe leuk dit werk was en ik dacht: ja, dit past wel bij mijn huidige tijdsbesteding. Voor mijn werk doe ik ook veel met dementie, maar dat is meer op afstand. Door de vakantieweek realiseer je je weer even waar het om gaat.”
 
Blikveld vergroten
Zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen? Volgens Heleen verschilt dat per situatie. “Sommige mensen doen al heel veel andere nuttige dingen. Ik vind het zelf heel leuk en dankbaar werk, dus ik doe het graag. Iedereen is vaak wel verbaasd over mijn leeftijd, dus waarschijnlijk krijg ik daarom ook veel waardering van de mensen.” Hetty vult aan: “Het is lastig om voor een ander in te vullen, maar ik zou het mensen wel gunnen om op deze manier je eigen blikveld te vergroten. Van vrijwilligerswerk wordt niemand slechter.”
 
Meer informatie over Allegoeds vakanties? Kijk dan op de website www.allegoedsvakanties.nl of bel naar 0318-485183.