Ga naar homepage
RSS feed
Column Cathy van Beek: Duurkoop is goed-koop

In mijn protestante opvoeding kregen we van mijn ouders het adagium mee dat goedkoop duurkoop was. Mijn moeder keek altijd kritisch naar de labeltjes in onze kleren. Is het wel zuivere scheerwol of echte katoen? Liever wat minder kleren dan goedkope van synthetisch materiaal. Kleding was het domein van mijn moeder; mijn vader ging over de groentetuin. Hij verdiepte zich in bestrijdingsmiddelen en op gevaar af van een mislukte ‘oogst’ , koos hij voor de duurzame aanpak. Zij zagen dat ook als opdracht ‘Rentmeester van de schepping’ te zijn .De aarde is niet het bezit van de mens maar een soort lening. Met iets geleends ga je zeer zorgvuldig om want je wilt het ongeschonden kunnen teruggeven.

We kregen in de jaren die volgden de ‘goedkoop-variant’  heel pregnant opgedrongen door de reclame: voor goedkope kleren, het gemak van gebruik van plastic, de schoonheid van bespoten groenten, strakke straten en paden door gebruik van pesticiden,  effectieve maar schadelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen tegen vieze geurtjes en goedkope pijnstillers. Om maar eens wat dwarsstraten te noemen die we massaal hebben bezocht.

Intussen weten we meer over de schade die is aangericht dan ooit. Handelen we naar deze inzichten als het om de schepping of in mijn jargon de planeet gaat? We staan mijns inziens nu op een keerpunt ; als we nu ons gedrag niet veranderen zal de wal het schip dramatisch keren.

Overal om je heen zie je groene initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld in de zorg. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, ondertekenden 130 partijen in en rondom de zorg  de Green Deal Gezondheidszorg met Minister Bruins van VWS. Wij gaan en staan samen voor duurzame zorg.

Zo wordt bekeken of een patiënt wel helemaal naar de zorginstelling moet reizen waar die wordt behandeld. Kan het niet dichterbij? Kan het niet thuis? Moeten ouderen en psychiatrische patiënten alle medicijnen wel slikken die ze nu krijgen en waar blijven de resten? Zijn alle disposables wel noodzakelijk? Kan het niet anders ? Moet zoveel plastic echt? Waar komt het eten vandaan en hoe gezond is dat eigenlijk? Kan het ook energiezuiniger en hoe komen de gebouwen in de zorg van het gas af? Inmiddels is een groeiend aantal zorginstellingen goed groen bezig zoals bijvoorbeeld een operatiekamer die apparatuur reviseert waardoor er 10 jaar langer veilig mee kan worden gewerkt. Een enorme besparing en tegelijk goed voor het milieu.

Goedkoop blijkt de aarde uit te putten en is dus duurkoop. Duurzame koop blijkt op lange termijn goed-koop.
Krijgen mijn ouders posthuum gelijk. Zij waren voorlopers; nu moet er een massale groene golfbeweging ontstaan. De urgentie is groot. In dat besef zijn wij nu aan de beurt om ons gedrag te vergroenen. Niet makkelijk; wel mogelijk!

auteur Cathy van Beek
Cathy van Beek, voormalig bestuurder van het Radboudumc en nu o.a. kwartiermaker duurzame zorg in opdracht van het Ministerie van VWS