Ga naar homepage
RSS feed
Door dik en dun thema Christelijke Kinderboekenmaand
Week van Gebed 2019
Drieluikbijeenkomst 100 jaar vrouwenkiesrecht
Sluitingsdatum sudoku Passage
Boekentip: Anker in de storm - Lynn Austin
Eropuit: Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum
Twee generaties in gesprek: geen kloof, maar een veranderende maatschappij
Column Cathy van Beek: Duurkoop is goed-koop
Eropuit: Royal Christmas Fair
Actueel

Film in de maak over Antonia Brico; pionier in mannenbolwerk van de klassieke muziek

Regisseur Maria Peters gaat een speelfilm maken over de uit Nederland afkomstige vrouwelijke dirigent Antonia Brico. De opnames starten deze maand. Christanne de Bruijn zal de titelrol vertolken in ‘De Dirigent’. 
 
Het levensverhaal van Antonia Brico leent zich uitstekend voor een film. In 1902 werd zij in Rotterdam als Wilhelmina Wolthius geboren. Zes jaar later emigreerde ze met haar pleegouders naar de Verenigde Staten. Onder de naam Antonia Brico maakte ze een opmerkelijke carrière in het mannenbolwerk van de klassieke muziek.
Zij bouwde haar carrière zorgvuldig op. In de jaren twintig keerde zij terug naar Europa om in Hamburg de dirigentenopleiding te volgen. Haar carrière nam een hoge vlucht toen zij in 1930 als eerste vrouw de Berliner Philharmoniker dirigeerde, een kunststukje dat zij bij de New York Philharmonic  herhaalde. Een vaste post zat er destijds voor een vrouwelijke dirigent niet in, daarom richtte zij zelf het Women's Symphony Orchestra op en later het Antonia Brico Orchestra. Haar laatste optreden als dirigent was in 1977 in New York. Haar opnames werden door CBS op LP uitgebracht.
 
Cineaste Maria Peters is blij dat zij de film mag maken. "Antonia was een pionier waar wij als Nederland heel trots op mogen zijn. Deze love story laat zien hoe hard zij daarvoor moet werken en hoeveel ze daarvoor moet opgeven.”
 
De film ‘De Dirigent’ komt in het najaar van 2018 uit. 

(Bron: Radio4)

terug naar overzicht