Ga naar homepage
RSS feed
Passage ondertekent brief over initiatiefwet herziening partneralimentatie

De Vaste Commissie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie ontving eind 2016 diverse brieven van lidorganisaties van de Nederlandse Vrouwen Raad over de initiatiefwet herziening partneralimentatie. Ook Passage heeft een brief ondertekend. "Wij vrezen dat de financiële achterstand van vrouwen in vergelijking met mannen zal toenemen", zo staat er in de brief. De Commissie heeft inmiddels gereageerd. 

De Raad van State had eerder al bezwaren geuit, Passage en de overige organisaties delen deze bezwaren. "Het wetsvoorstel maakt niet duidelijk welke verbeteringen de wetsvoorstellen voor de positie van vrouwen hebben", schrijven de organisaties in de brief. "Wij zijn van mening dat de huidige wet voldoende flexibiliteit heeft om maatwerk te leveren, zodat een ingrijpende wetwijziging niet nodig is. Rechters hebben de mogelijkheid om minder dan 12 jaar partneralimentatie toe te wijzen. Daarvan maken zij ook regelmatig gebruik."

Passage en de andere organisaties verzochten de Commissie om eerst te onderzoeken wat de effecten van de initiatiefwet zijn op de positie van vrouwen. Ook wilde de vereniging graag in overleg met de Commissie. In de reactie op de brief, gaat de Commissie niet in op deze verzoeken. Wel wordt aangegeven dat de brief ter beschikking wordt gesteld aan de leden van de Commissie, zodat zij de overwegingen mee kunnen nemen tijdens het bespreken van de initiatiefwet. 

Download hier de brief van lidorganisaties van de NVR die Passage ondertekende.

Download hier de reactie van de Commissie


terug naar overzicht