Ga naar homepage
RSS feed
Winnaars 'Spirit of Winter' bekend
Terugblik schrijfworkshop Joke Verweerd
Afdeling Heerhugowaard 50 jaar
Eropuit: Stalhouderij Wouter Hazeleger
100 jaar Passage - Feest in Scharnegoutum
Kerstnummer 'In de stal' van maandblad Open Deur
Eropuit: Zweedse Kerstmarkt in de Suikerfabriek Groningen
Passage Magazine #4 uit
Christelijk vrouwenmagazine Eva deelt speciale adventpodcasts
Interview met literatuurwetenschapper Pieta van Beek
Kerstgroet
Gelukkig nieuwjaar!
Boekentip: De naaimachine
Stiltetour Ronald Koops & Mirjam van der Vegt
Jubilarissen Passage Raamsdonksveer
Week van Gebed
Rapport Oxfam Novib: '22 rijkste mannen bezitten meer dan alle vrouwen in Afrika'
CDA’er Anne Kuik stelt Kamervragen over seksuele uitbuiting in de prostitutie
Maand van de Bijbel
Kamers met Aandacht
Passage Inspiratiedag
Passage Meppel-Centrum huldigt zes leden
Feest bij Passage Langerak-Nieuwpoort
Muziek, dansen en veel gezelligheid tijdens regiodag Friesland
100-jarig bestaan Womens International Zionist Organisation (WIZO)
Zangeres en harpiste Ekaterina Levental komt met nieuwe voorstelling
Internationale Vrouwendag 11 maart in Zuiderkerk Sneek

Kamers met Aandacht
Coronavirus en activiteiten Passage


Kleding Op de koop toe

Als afsluiting van de reeks onderwerpen die al gepasseerd zijn in het kader van “Wat nemen wij op de koop toe”  is voor het thema ‘kleding’ gekozen. De productie van kleding is een veelzijdig proces. Het is moeilijk om zicht te krijgen op de duurzaamheid van het productieproces. Er komt veel meer bij kijken dan bijvoorbeeld de productie van eerlijke koffie of bananen. We hebben gekozen zicht te krijgen op de arbeidsomstandigheden van de mensen die onze kleding maken. Een groot percentage mensen die werkzaam zijn in de kledingindustrie zijn vrouwen die onder zeer slechte omstandigheden hun werk moeten doen.

 

We hebben contact gehad met “De schone Kleren Campagne” waarbij we gebruik mogen maken van hun informatie materiaal (zie www.schonekleren.nl).

 

We bieden een quiz aan die op afdelingsavonden gespeeld kan worden. Deze is hier te downloaden.

 

Daarnaast willen we 2 boeken, 2 films en enkele filmfragmenten aanbevelen:

 

  • Voor een eenmalige bijeenkomst  of een bestaande boekencirkel die het wil opnemen in hun programma brengen we nogmaals het boek Bijna Thuis van Jean Kwok onder uw aandacht. Een informatiemap is hier beschikbaar.
  • Daarnaast is het boek Met een T-shirt de wereld rond van Pietra Rivoli (uitgeverij Business Contact) een aanrader. Waar komt de katoen vandaan? Hoe waren de arbeidsomstandigheden bij het telen en plukken, in de spinnerijen, in de naaiateliers? Hoe vaak zijn de grondstoffen/halffabricaten vervoerd? Met hoeveel milieuschade is het T-shirt tot stand gekomen? Op deze vragen probeert Pietra en antwoord te vinden.
  • De film China Blue gaat over het vervaardigen van spijkerbroeken. De deadline wordt altijd gehaald, de werknemers werken zo nodig 7 dagen per week 20 uur per dag. Als je dit niet wilt, staan er anderen klaar om jouw werk over te nemen.
  • De film The Devil Wears Prada geeft u een kijkje in de Amerikaanse modewereld met Meryl Streep en Anne Hathaway in de hoofdrollen. Ook hier, onder andere omstandigheden, keiharde business en bijna 24-uurs beschikbaarheid van de werknemers.

Deze boeken en films zijn te leen in de bibliotheek.

 

  • Ook kunt u fragmenten uit een tv documentaire van BNN Bloed, zweet en luxe problemen bekijken. Hier gaat een groepje Nederlandse jongeren aan het werk bij bedrijven in Ethiopië en Bangladesh. Zij werken onder dezelfde omstandigheden als de plaatselijke dagloners in o.a. een  leerlooierij (delen 3 en 4) en in een naaiatelier (delen 7 en 8)  (zie www.BNN.nl, alle programma’s aanklikken, daarna 'BZL problemen'. Alle 8 afleveringen staan onder elkaar.

terug naar overzicht